Tijdelijk verhuren, kan dat?

Tijdelijke verhuur zonder huurbescherming

Sinds juli 2016 is het dankzij een wetswijziging mogelijk om onder bepaalde voorwaarden tijdelijk (maximaal 2 jaar voor zelfstandige woningen) te verhuren, zonder dat de huurder aanspraak maakt op huurbescherming. 

In andere gevallen, bij een periode van langer dan 2 jaar, is een huurovereenkomst voor de verhuurder niet zonder meer opzegbaar. Zelfs wanneer in de huurovereenkomst sprake is van een termijn van – bijvoorbeeld – maximaal drie jaar. Wilt u als eigenaar een tijdelijke huurovereenkomst afsluiten met de zekerheid dat de huurder na afloop van de overeengekomen periode (langer dan 2 jaar) ook daadwerkelijk moet ontruimen? Dan zijn er nog de leegstandswet en de diplomatenclausule waar je als verhuurder gebruik van kunt maken. 

Welke mogelijkheden zijn er?

  • Een tijdelijke huurcontract voor maximaal 24 maanden specifiek voor tijdelijke verhuur, voor één vaste huurperiode. De verhuurder kan gedurende deze periode niet tussentijds opzeggen, de huurder kan dit wel.
  • Tijdelijke verhuur op basis van de Leegstandwet, de woning te koop staan en is er een vergunning nodig van de gemeente. De verhuurder kan deze huurovereenkomst wel opzeggen, met een opzegtermijn van drie maanden. Zie rechter kader over de Leegstandwet. 
  • De diplomatenclausule, of ontruimingsbeding, is een derde mogelijkheid om als verhuurder een woning tijdelijk te verhuren. Dan moet deze ontruimingslicht of diplomatenclausule wel  in het huurcontract opgenomen zijn én moet de oorspronkelijke bewoner na afloop van de overeengekomen huurtermijn weer in het gehuurde terugkeren.  Bijvoorbeeld als u tijdelijk naar het buitenland gaat en na die periode weer in uw woning wilt terugkeren. 

Lees hier meer over deze 3 mogelijkheden bij onze FAQ.

Voordelen van tijdelijk verhuren

De voordelen van het tijdelijk verhuren van een woning zijn onder andere dat de huurder geen recht heeft op huurbescherming, je als verhuurder meer flexibiliteit hebt en na de huurperiode de woning zelf weer kan betrekken, opnieuw verhuren of verkopen.

Nadelen van tijdelijk verhuren

De nadelen van tijdelijk verhuren is dat er meer wisselingen van huurders zijn, met kans op leegstand en de doelgroep die een woning voor korte tijd wil huren iets kleiner is.  Expats zoeken vaak wel voor korte tijd gemeubileerde woonruimte. 

 

Wij adviseren u graag over wat de de beste doelgroep voor u is en wat de juridische mogelijkheden zijn.

Meer weten?
Neem contact met ons op
Meer informatie