Hoe lang denk je dat mijn woning te koop zal staat?

m.a.w. hoe snel denk je mijn woning te kunnen verkopen. Dit is een vraag die wij als makelaar zeer regelmatig krijgen tijdens onze waardebepalingen. Daar zit je dan……geef daar maar eens antwoord op. Over het algemeen gaan woningen als warme broodjes over de toonbank. De meeste zijn binnen afzienbare tijd verkocht, maar dat geldt ondanks het enorme tekort aan beschikbare koopwoningen zeker niet voor allemaal.

Wat cijfers in het kort:


-     In Nederland wisselt 7 op de 10 woningen binnen een maanden van eigenaar;

-     De gemiddelde verkooptijd van een woning bedraagt 17 dagen;

-     Vrijstaande woningen staan gemiddeld een maand langer te koop;

-     7% van de woningen staan langer dan een jaar te koop.


Bovenstaande zijn de gemiddelde cijfers van Nederland, maar het maakt nogal wat uit of je woning in Amsterdam of de kop van Groningen staat. Zelfs in onze regio zie je al verschillen ten opzichte van het landelijk beeld. Laten we eens inzoomen op de cijfers van onze regio.


-     De gemiddelde verkooptijd van een woning bedraagt 51 dagen;

-     Appartementen wisselen het snelste van eigenaar: 27 dagen;

-     Vrijstaande woningen duren het langst om te verkopen: 120 dagen;

-     705 woningen wisselden van eigenaar.


Reden dat een woning langer te koop staat.


Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom een woning moeilijk verkoopt. Onderzoek heeft uitgewezen dat een te hoge vraagprijs de hoofdschuldige is dat een woning niet snel verkoopt. Verkopers proberen het soms gewoon. Soms lukt het, maar als het niet lukt blijft de woning te lang te koop staan. Veelvuldig krijgen wij als makelaar de vraag wat er mis met de woning is als deze al langer dan 3 maanden te koop staat. De markt is dusdanig transparant dat aspirant-kopers doorgaans goed zijn geïnformeerd wat de verkoopprijzen van soortgelijke woningen zijn geweest.


Daarnaast zijn kluswoningen uit de gratie geraakt. Mensen kopen liever een woning die klaar is, mede omdat verbouwingen lastiger mee te financieren zijn. De totale hypotheek mag maximaal 100% van de marktwaarde (na verbouwing) gefinancierd worden.

Omdat veel kopers tweeverdieners zijn is de vraag naar woningen die turnkey zijn groot. Ze hebben helemaal geen tijd om te klussen. De staat van onderhoud speelt dus ook voor een belangrijk deel mee in een snelle verkoop.