5 Huurmarkt Trends 2024: Wat je als Verhuurder en Huurder Moet Weten

Bij Next Move Makelaars hebben we de afgelopen jaren veel trends en ontwikkelingen meegemaakt. Er is veel veranderd voor zowel huurders als verhuurders. Om de juiste keuzes te maken in de woningmarkt, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen.

Vandaag werpen we een blik op de toekomst en delen we een aantal trends die we verwachten in 2024. Of je nu een verhuurder bent die zijn vastgoedinvestering wil optimaliseren of een huurder die op zoek is naar de perfecte woning, na het lezen van dit artikel weet je wat je dit jaar kan verwachten.

 

De huurmarkt van 2024 staat bol van vernieuwing en verandering. Of je nu een verhuurder bent die wil inspelen op deze trends of een huurder op zoek naar een nieuwe woning, blijf op de hoogte van wat er speelt. Bij Next Move Makelaars staan we klaar om je te helpen in deze boeiende tijd. Neem vrijblijvend contact met ons op, want wij zijn niet alleen bezig met vastgoed, maar vooral met het creëren van jouw perfecte woning. 

1. Flexibele huurcontracten afgeschaft: meer zekerheid voor huurders

Verhuurders van woningen mogen in principe per 1 juli 2024 niet meer met tijdelijke contracten werken. Wel zijn er enkele uitzonderingen, zo mogen verhuurders nog wel tijdelijke huurcontracten aanbieden aan studenten, buitenlandse werknemers, naaste familieleden en expats. Door deze nieuwe regel wordt de flexibiliteit en mogelijkheden van de verhuurders beperkt, wat ervoor kan zorgen dat verhuurders stoppen met het verhuren van hun woning. Voor huurders zorgt deze nieuwe regelgeving voor meer zekerheid. De overheid hoopt hierdoor de leefbaarheid in de wijken te verhogen. Dit zou namelijk onder druk staan door de vele wisselingen van huurders.


2. Duurzaamheid in woningen: duurzaamheid is niet langer een optie

Duurzaamheid is een blijvende trend in 2024 en de jaren erna. Huurders zoeken naar energiezuinige woningen met groene voorzieningen. Verhuurders die investeren in duurzaamheid dragen niet alleen bij aan een beter milieu, maar ook de aantrekkingskracht van hun eigendommen vergroot.


3. Opkomst van virtuele bezichtigingen: virtueel wordt populairder

Met technologische vooruitgang is de vraag naar virtuele bezichtigingen gestegen. Zowel verhuurders als huurders geven de voorkeur aan het gemak van het bekijken van potentiële woningen vanuit hun eigen huis. Verhuurders die deze trend omarmen, bereiken een breder publiek en besparen tijd.


4. Technologie voor huurprijsanalyse: slimme tools voor slimme beslissingen

Verhuurders maken gebruik van nieuwe geavanceerde technologieën voor het analyseren van huurprijzen. Huurders kunnen profiteren van deze trend door gebruik te maken van apps en platforms die hen helpen bij het vergelijken van huurprijzen in verschillende gebieden.


5. Gemeenschap betrokkenheid belangrijk voor huurders, alleen woningschaarste houdt de boventoon

Huurders hechten steeds meer waarde aan hun welzijn en de gemeenschap waarin ze wonen. Verhuurders die investeren in gemeenschapsvoorzieningen en activiteiten maken aantrekkelijke woonomgevingen. Daarentegen blijft er in 2024 meer vraag dan aanbod naar huurwoningen, dus zullen huurders niet veeleisend zijn en zullen verhuurders vrij gemakkelijk een huurder vinden voor hun woning.